Coaguleren
Bloedblaasjes zijn kleine rode blaasjes. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. Maar meestal komen ze voor op het decolleté, gezicht, rug en buik. Bloedblaasjes zijn onschuldig, maar veel mensen vinden dit cosmetisch storend.
Helaas is de oorzaak van het ontstaan van bloedblaasjes onbekend. Ze komen wel vaker voor bij mensen boven de dertig. Ze ontstaan meestal spontaan.
Door de toepassing van warmte coaguleren we het bloedblaasje. Dit resulteert in het stollen van de eiwitten in het blaasje, wat leidt tot het verdwijnen van het plekje. Het stolsel zal op een natuurlijke manier oplossen en de dag na de behandeling zal er een korstje op de locatie van het bloedblaasje verschijnen, dat na enkele dagen vanzelf verdwijnt.
Nee het doet geen pijn. Het is geeft wel een prikkelend gevoel tijdens de behandeling. Er kunnen meerdere blaasje tijdens de behandeling verwijderd worden.
In principe niet, maar als een bloedblaasje groot is kan het zijn dat er een tweede behandeling nodig is.
De huid die behandeld is, is gevoelig en daarom is het af te raden om de huid de eerste dagen te gaan scrubben. Verzorg de plek met een aloë vera gel of een gel die u mee krijgt. Maar sla dat stukje met de dagelijkse verzorging (reinigen, crèmes, scrub, masker) even over. Ook is dat stukje huid extra gevoelig voor de zon. Bescherm dit met een hoge factor of plak het even af.
Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gezicht wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid in het gezicht. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.
Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
Vooral mensen van Noord-West Europese oorsprong met een relatief licht huidtype kunnen vroeg of laat last krijgen van deze toename van bloedvaatjes.
Natuurlijk is het mogelijk de couperose te camoufleren met gebruikelijke cosmetica zoals foundation. Maar ook is het mogelijk om met speciale crème de couperose te camoufleren: de kleur van deze crème 'neutraliseert' de rode kleur van de huid.
Met coaguleren behandelen we de bloedvaatjes in de huid. Door warmte die vrijkomt coaguleert het bloedvaatje. Dit wil zeggen: De eiwitten in het bloedvaatje zullen stollen waardoor de bloedtoevoer stopt. Het bloedvaatje kleurt niet meer rood op en wordt daardoor onzichtbaar. Na de behandeling is de huid wat rood. Dit verkoelen wij met een kalmerende crème. Het effect is al snel zichtbaar. Bij couperose adviseren wij zo'n 3-4 behandelingen. Omdat er veel kleine adertjes zijn kijken we per behandeling of het resultaat naar wens is.
Fibromen zijn goedaardige huidgezwelletjes die bijzonder veel voorkomen. Iedereen van 30 jaar en ouder heeft er wel ergens een of meer op de huid. Voorkeursplekken zijn de oksels, de liezen en de hals. Hoewel iedereen fibromen kan ontwikkelen hebben mensen met overgewicht of diabetes wel meer kans op het ontwikkelen van fibromen.
Andere benamingen voor fibromen zijn: steelwratjes, skin tag, fibroma pendulans, gesteeld fibroom.
Gesteelde fibromen lijken een soort huidflapjes die met een smal steeltje aan de huid vast zitten. Ze zijn huidkleurig en kunnen slechts 1-2 mm groot zijn, maar exemplaren tot wel 2-3 cm komen voor! De kleine exemplaren komen soms in grote aantallen voor, met name in de oksels, de liezen, de hals en bij vrouwen ook onder de borsten.
Hoe gesteelde fibromen ontstaan is niet geheel bekend.
Deze vorm van fibromen verwijderen heet thermo coagulatie. Bij coagulatie worden de fibromen/huidoneffenheden weggesneden of dichtgebrand. Hierbij word gebruik gemaakt van een kleine hete naald. Dit is 100% veilig en pijnloos.
Nee je krijgt geen littekens van het verwijderen van fibromen. Wel kan er een klein korstje ontstaan dat na enkele dagen er vanzelf afvalt. Het is een kleine en niet pijnlijke ingreep.
Synoniemen: spider naevus, naevus araneus, spinnaevi
Een spinnekop (spider naevus, naevus araneus) is een algemeen voorkomende goedaardige afwijking van bloedvaatjes in de huid. Spinnenkopjes komen zowel bij kinderen als jong-volwassenen veel voor.
De afwijking bestaat uit een centrale rode verhevenheid (de ‘kop van de spin’) die meestal zo groot is als een speldenknop. Vanuit dit centrum waaieren een aantal haarfijne bloedvaatjes uit (de ‘pootjes van de spin’). De roodheid is wegdrukbaar, d.w.z. dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes kan worden geduwd. Bij loslaten vullen de vaatjes zich weer onmiddellijk. De voorkeursplek voor spinnenkopjes is het gelaat.
Hoewel spinnenkopjes op elke leeftijd kunnen voorkomen worden ze toch vooral bij (jonge) kinderen en jong-volwassenen gezien. Ook bij zwangeren komen ze regelmatig voor. Bij andere volwassenen is het een minder algemeen fenomeen. Soms kunnen spinnenkopjes in het kader worden gezien van interne ziekten zoals levercirrhose.
Een spinnenkop ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt is niet duidelijk.
Spinnenkopjes zijn zo algemeen voorkomend en karakteristiek dat de diagnose op het blote oog gesteld kan worden.
Hoewel de plekjes volkomen onschuldig zijn wordt toch vaak om behandeling van de spinnenkopjes verzocht. Spontane genezing komt soms voor bij jonge kinderen en zwangeren die spinnekopjes hebben ontwikkeld. Het spinnekopje wordt gecoaguleerd en zal na 2 weken verdwijnen.